صفحه نخست > لینکستان (مطالب دیگران) / اجتماعی / اقتصاد > سخنگوی دولت: اجرای قانون هدفمندی یارانه از روز اول غلط و نادرست بود

سخنگوی دولت: اجرای قانون هدفمندی یارانه از روز اول غلط و نادرست بود


8 خرداد 1394, 00:02. نويسنده: shams

محمدباقر نوبخت" سخنگوی دولت در برنامه تیتر امشب شبکه خبر به تبیین ضرورت تغییر قیمت‌های حامل‌های انرژی پرداخت.

اجرای قانون هدفمندی یارانه از روز اول غلط و نادرست بود / روحانی بنزین 1500 تومانی را نپذیرفت / سناریوی ترمیم کابینه واقعی نبود

"محمدباقر نوبخت" سخنگوی دولت در برنامه تیتر امشب شبکه خبر به تبیین ضرورت تغییر قیمت‌های حامل‌های انرژی پرداخت.

به گزارش «انتخاب»، در ابتدای این برنامه وی با بیان این که طبیعی است که هر دولتی علاقه‌مند است مردم از کارش راضی باشند و با طرح این سؤال که بر این اساس چه ضرورتی داشت که ما قیمت‌ها را افزایش دهیم تا موجب تکدر خاطر مردم شویم گفت: این قانون است و ما ملزوم به اجرای قانونی هستیم که در سال 1389 به صورت قانون 5 ساله تحت عنوان قانون هدفمندی یارانه به تصویب رسید.

وی ادامه داد: بر اساس این قانون اساساً، یارانه‌هایی که هم اکنون به مردم پرداخت می‌شود نیز برخواسته از این قانون است و خلاصه این قانون این است که گران کن و بخشی از منابع حاصل از آن را بین مردم تقسیم کن.

سخنگوی دولت تصریح کرد: البته دلیل دیگر آن نیز آن است که ما قیمت‌ها را به سمت متعارف منطقه برویم و به قیمت‌های تمام شده نزدیک کنیم.

وی با اشاره به سیاستهای مهار تورم توسط دولت گفت: شخص رئیس جمهور به هیچ وجه موافق افزایش قیمت نبوده و نیست و این تصمیم بر اساس نظرات کارشناسی گرفته شده است.

نوبخت اضافه کرد: پیش از این قرار بود قیمت بنزین بین 1200 تا 1500 تومان شود که رئیس جمهور با آن مخالفت کرد.

اجرای قانون هدفمندی یارانه از روز اول غلط و نادرست بود

وی ادامه داد: ما از سال گذشته تا کنون بر اساس همان افزایش قیمت‌هایی که صورت گرفت کلاً 32 هزار میلیارد تومان منابع در اختیار داریم که بر اساس این قانون نصف این مبلغ می‌بایست بین خانوارها تقسیم می‌شد و 30 درصد به تولید و 20 درصد نیز به خزانه دولت واریز می‌شد اما این قانون از روز اول غلط و نادرست اجرا شد.

نوبخت در پاسخ به این سؤال که اگر این قانون وجود نداشت آیا خود دولت احساس می‌کرد که افزایش قیمتی صورت گیرد یا خیر گفت: با این افزایش قیمت منابعی حاصل خواهد شد که برای موارد مختلفی چون پرداخت میان خانوارها یا بخش بهداشت می‌بایست هزینه شود لذا یک وجه افزایش قیمت‌ها ضرورت تأمین منابع بود منتهی دولت به هیچ وجه موافق با آن اجازه ای که بر اساس قانون به او داده شده بود تا 48 هزار میلیارد تومان از محل هدفمندی درآمد کسب کند نبود.

سخنگوی دولت یادآور شد: 32 هزار میلیارد تومان کل منابع ما است که اگر می‌خواستیم این مبلغ را به 48 هزار میلیارد تومان برسانیم باید چیزی حدود 16 هزار میلیارد تومان حامل‌های انرژی و بنزین را گران می‌کردیم که اصلاً اقتصاد ما ظرفیت این افزایش قیمت را نداشت.

با تک نرخی شدن بنزین 3 هزار میلیارد تومان به دست می‌آید

سخنگوی دولت تصریح کرد: با تک نرخی شدن بنزین 3 هزار میلیارد تومان به دست می‌آید که بر اساس قانون درآمد آن نیز بین خود مردم تقسیم خواهد شد.

وی در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر این که اگر چنین مصوبه ای نبود آیا خود دولت این احساس را برای افزایش قیمت‌ها پیدا می‌کرد یا خیر اظهار داشت: آن چه که مجلس گفته بود در دو بخش درآمد و بخش هزینه بود که ما مایل بودیم هزینه‌ها کم شود تا ما درآمدها را نیز به همان میزان تنظیم کنیم چرا که وقتی تکالیفی برای پرداخت‌ها برای ما وجود داشته باشد منابع آن نیز باید موجود باشد.

سخنگوی دولت اظهار داشت: راجع به موضوع بنزین همیشه این نظر وجود داشت که قیمت‌ها به گونه ای اصلاح شود که جلوی رشد بی رویه مصرف گرفته شود چرا که اگر مانع از این کار نشویم باید بنزین را از خارج تأمین کنیم که این موضوع با توجه به شرایط تحریمی سبب می‌شد منابع ارزی دولت کاهش پیدا کند.

وی یادآور شد: آن چیزی که دولت به رغم این که مایل نیست قیمت‌ها افزایش پیدا کند و دنبال مهار تورم است حاضر شد این اتفاق بیفتد یک تکلیف قانونی است.

نوبخت یادآور شد: کل درآمد حاصل از هدفمندی در حال حاضر 32 هزار میلیارد تومان است اما 42 هزار میلیارد تومان طبق روال گذشته باید بین مردم تقسیم شود که در این جا ما مشاهده می‌کنیم ما ده هزار میلیارد تومان با کسری بودجه مواجه ایم لذا ما باید تعدادی از خانوارها از دریافت رایانه حذف کنیم.

سخنگوی دولت در پاسخ به این سؤال که چرا دولت روز سوم خرداد ماه را برای افزایش قیمت‌ها انتخاب کرد و آیا گمان نمی‌کنید که این انتخاب یک بدسلیقگی بوده است گفت: ما ارتباطی بین تاریخ اعلامی و افزایش قیمت‌ها با تاریخ مذکور نمی‌بینیم و واقعیت امر این است که این موضوع یک قانونی بود که باید اجرا می‌شد.


نوبخت با اشاره به این که رئیس جمهور با هر گونه افزایش قیمت مخالف است و شرایط به وجود آمده از جمله مابه‌التفاوت درآمد 48 هزار میلیارد نسبت به 32 هزار میلیاردی و کاهش قیمت نفت باعث افزایش قیمت بنزین شده اظهار داشت: امسال باید قیمت بنزین به مبلغ 90 درصد قیمت مافوق خلیج فارس برسد که البته با توجه به بررسی‌های انجام شده این اجازه داده نشد زیرا سناریوهای دیگری مانند افزایش قیمت بنزین به مبلغ  1200 و 1500 تومان ارائه شده بود.

معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور با اشاره به این که کشور در تحریم‌های بزرگی به سر می‌برد و مبالغ هنگفتی در دسترس جمهوری اسلامی نیست یادآور شد: دولت با 24 میلیارد دلار کشور را اداره می‌کند حال آن که در گذشته با بیش از 120 میلیارد دلار  و معادلات نشان می‌دهد که  تأثیر افزایش قیمت بنزین بیش از دو درصد نیست.

وی عنوان داشت: ما به نظارت‌های خود در این زمینه ادامه می‌دهیم و دولت به دنبال کسری بودجه است و متأسفانه برای پرداخت یارانه 6 هزار و 300 میلیارد تومان از خزانه که اختصاص به طرح‌های عمرانی داشت برای پرداخت بین خانوارها اختصاص یافت و متأسفانه قانون هدفمند شدن یارانه به درستی انجام نشد.

 2 هزار و 900 طرح ناتمام  بر روی دستان دولت

نوبخت تاکید کرد: امسال سال هدفمندی یارانه‌ها است و دولت گذشته نیز برای پرداخت هزینه هدفمندی یارانه‌ها 5 هزار و 700 میلیارد تومان از بانک مرکزی استقراض کرد  و با توجه به این که قانون باید اجرا می‌شد متأسفانه این موضوع باعث شد تا 2 هزار و 900 طرح ناتمام  بر روی دستان دولت باقی بماند.

معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور با اشاره به این که باید مابه‌التفاوت افزایش قیمت بنزین در راستای تحول طرح سلامت هزینه شود تا مردمی که راضی هستند در بخش درمان هزینه کمتری پرداخت کنند اظهار داشت: باید مابه‌التفاوت هزینه ای را که حدوداً 4 هزار و 800 میلیارد تومان می‌شود را برای بخش درمان  و تجهیز بیمارستان‌ها استفاده کنیم.

وی ادامه داد: نیازمندان واقعی تنها کسانی که تحت پوشش بهزیستی و کمیته امداد بوده‌اند نیستند بلکه جمعیتی که در این زمینه نیازمند هستند بیش از این‌ها است و سال گذشته دو میلیون و 400 هزار نفر با احترام و اعتماد به دولت از دریافت رایانه انصراف دادند  و دولت هیچ گاه با افزایش قیمت بنزین از هزار تومان به 1200 یا 1500 تومان موافقت نکرده است.

نوبخت با اشاره به تلاش وزارت تعاون و کارشناسان خبره این سازمان برای حرکت گام به گام در بخش هدفمند کردن یارانه‌ها تاکید کرد: واقعاً دولت نگران مردم بوده و اگر با دقت کم قانون هدفمندی را انجام دهیم موجب نارضایتی مردم خواهیم شد و دولت به هیچ عنوان به دنبال این موضوع نیست و مردان دیپلماسی امروز در صحنه دیپلماتیک تلاش می‌کنند که منابع تحریمی را پیش بگیرند و تحریم‌ها را لغو کنند و دولت یازدهم برای دفاع از حقوق و عزت ملت هیچ گاه کوتاه نمی‌آید.

معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس  جمهور با بیان این که ما همواره نگران پرداخت یارانه‌ها در موعد خود و حتی بیش از پرداخت حقوق کارکنان دولت هستیم تاکید کرد: باید شرایط به وجود آمده مدیریت شود و ما یک اصلاح قیمت قانونی داریم که آن طبق قانون لازم است که انجام شود اما دولت در بخش نظارت و با همکاری سایر ارگان‌ها تلاش می‌کند تا افزایش قیمتی ایجاد نشود.

پرداخت یارانه 300 میلیارد تومانی به بخش صنایع

وی درباره این که برخی از صنایع از دولت درخواست افزایش قیمت محصولات تولیدی خود را داشته‌اند گفت:  درخواست افزایش قیمت داده شد اما دولت پاسخ نداد و ما در این زمینه تابع ضابطه و مقررات هستیم و با دقت کنترل تورم را نظارت می‌کنیم و تورم در اردیبهشت ماه نسبت به فروردین 2 دهم درصد کاهش یافت که در این زمینه دولت ترجیح می‌دهد که به جای افزایش قیمت‌ها با دادن مابه‌التفاوت از افزایش قیمت جلوگیری کند و در این زمینه 300 میلیارد تومان یارانه پرداخت شده است.

نوبخت با اشاره به پرداخت یارانه به صنایعی مانند سیمان که به جای گاز از نفت گاز و مازوت استفاده می‌کنند یادآور شد: دولت برای جلوگیری از افزایش قیمت مابه‌التفاوت این هزینه را پرداخت کرده است.

معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور تصریح کرد: هر هفته در روزهای 1 شنبه و 5 شنبه در ستاد اقتصادی دولت که رئیس جمهور هم حضور دارد همه مسائل اقتصادی بررسی می‌شود و در این زمینه درباره قیمت بنزین پس از ارائه استدلال رئیس جمهور حاضر شد تا افزایش قیمت بنزین را بپذیرد و در بخش طرح‌های عمرانی 32 هزار میلیارد تومان به 246 طرح عمرانی اختصاص دادیم و اعضای کابینه دولت در این زمینه با تجربه بوده و تازه کار نیستند.

وی در پاسخ به این سؤال که چرا موضوع افزایش قیمت بنزین زودتر مطرح نشد گفت: اگر این اتفاق رخ می‌داد باز هم دولت مورد هجمه قرار می‌گرفت و در این زمینه بررسی و مطالعات کاملی انجام شده بود.

سناریوهای مطرح شده برای حذف یارانه

نوبخت در پاسخ به سؤال دیگری درباره انسجام هدفمندی یارانه‌ها اظهار داشت: سناریوهای زیادی از جمله جلوگیری از افزایش قیمت در مقابل کاهش میزان یارانه پرداختی از 45 هزار و 500 تومان به 30 هزار یا 25 هزار تومان و یا پرداخت یارانه فقط به اشخاص تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی و بهزیستی با استدلال ارائه شده بود که در این بخش مطالعات و محاسباتی ریالی مفصلی انجام شده و ما با مراکز مطالعاتی گسترده و کارشناسان خبره خود این موضوع را به طور کامل بررسی کردیم.

سناریوی ترمیم کابینه واقعی نبوده

معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور در پایان در پاسخ به سؤالی درباره ترمیم کابینه با اشاره به اطلاعات توضیحات گذشته خود در این زمینه خاطر نشان کرد: سناریو ترمیم کابینه واقعی نبوده و دولت همواره از  اقدامات خود ارزیابی‌هایی دارد و صرف مطرح شدن این موضوع از زبان یک مشاور صحیح نیست و دولت قدردان زحمات تیم اجرایی است.

 

منبع: انتخاب


بازگشت