صفحه نخست > لینکستان (مطالب دیگران) / اخبار کتاب / مطالب دیگران- سازمان های فرهنگی / سازمان های فرهنگی > هیات خرید کتاب ارشاد چطور عمل می‌کند؟

هیات خرید کتاب ارشاد چطور عمل می‌کند؟


10 آبان 1393, 23:32. نويسنده: shams

سخنگوی هیات انتخاب و خرید کتاب وزارت ارشاد می‌گوید در دولت یازدهم، افراد کارشناس و موجهی عضو این هیات شده‌اند.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، علی‌اصغر محمدخانی، درباره عملکرد و سیاست‌های خرید کتاب در این هیات می‌گوید: «این نخستین بار است که عملکرد اعضای هیات انتخاب و خرید کتاب، به صورت شفاف در اختیار عموم قرار می‌گیرد. ما در طول سال ۶۰ هزار عنوان کتاب چاپ شده داریم، بودجه خرید کتاب هم محدود است. بنابراین شما باید انتخاب کنید، هر جا هم که بحث انتخاب پیش می‌آید، حرف هم به وجود می‌آید.»

محمدخانی همچنین درباره اعضای هیات گفت: «کسانی که عضو این هیات هستند شناخت خوبی از حوزه‌های‌شان دارند. اکثرشان از مقبولیت اجتماعی در بین اهل فرهنگ برخوردارند و به همین دلیل من هم پذیرفتم که در این هیات عضو باشم.»

معاون فرهنگی شهر کتاب ادامه می‌دهد: «ما در هیات انتخاب سعی کرده‌ایم اشکالات را کم کنیم. مثلا از ناشران و مولفان شهرستانی خواسته‌ایم که اشکالات را به ما بگویند و ما به آن‌ها توضیح می‌دهیم. در گذشته اصلا از این خبرها نبود که مثلا هیات بیاید و بابت خریدهایش به کسی توضیح بدهد.»

او می‌افزاید: «البته طبیعی است که در این بحران اقتصادی که با آن دست به گریبان هستیم ناشران مایل باشند بیشترین سرمایه‌شان از طریق خرید کتاب برگردد.»

نکته دیگری که محمدخانی به آن اشاره می‌کند پیگیری هیات خرید کتاب، از تاثیر خریدهایش است: «درست است که یک بخش از اهداف خرید کتاب، حمایت از جریان نشر است اما یک بخش دیگر هدف ما باید تاثیرگذاری فرهنگی باشد. باید ببینیم خریدهای‌مان چه تاثیر فرهنگی می‌گذارد؟ در گذشته این بخش اصلا مد نظر بود. می‌گفتند فعلا برویم کتاب بخریم و در انبار بایگانی کنیم تا ببینیم چه می‌شود؟ این که کتاب‌ها به چه مصرفی می‌رسند برای کسی مهم نبود ولی ما الان روی این موضوع حساس هستیم.» 

به گفته محمدخانی دنبال کردن مرحله پس از خرید یکی از ویژگی‌های این هیات است: «ما بودجه‌ای داریم که با آن باید بتوانیم چندین مورد را پوشش دهیم. نخست، فرستادن کتاب به استان‌هایی که محروم هستند. دوم، مساجد که به کتاب‌های دینی و غیردینی احتیاج دارند. سوم مدارس و چهارم مراکزی که می‌خواهند مثلا کتابخانه‌ای تاسیس کنند.» 

او می‌گوید که بیشترین خرید هیات کتاب، در حوزه دین و ادبیات است: «بیشترین خرید ما در این دو حوزه است چون هم نیاز در این دو حوزه بیشتر است و هم کتاب‌های بیشتری با این زمینه چاپ می‌شوند.»

محمدخانی همچنین می‌گوید که برای خرید کتاب، اولویت‌های دیگری هم مدنظر است: «برای‌مان مهم است که ناشر خصوصی باشد. روی کتاب از لحاظ محتوا و حتی شکل هم کار کرده باشد. ناشری که روی زبان فارسی کار می‌کند با ناشری که هر چه دستش رسید به هر شکلی چاپ می‌کند باید برای ما یک فرقی داشته باشد. ما با حجم عظیمی از کتاب هایی روبرو هستیم که طرف آن را ریسوگرافی کرده و کوچکترین زحمتی نه ناشر و نه مولف برای آن نکشیده است. گزیده‌های ادبیات به طور مرتب منتشر می‌شود که هیچ زحمتی برای تالیف و تهیه‌اش کشیده نشده، چرا باید این کتاب‌ها را بخریم؟ این کتاب‌ها چه چیزی به داشته‌های‌مان اضافه می‌کند؟»

حمایت از مولفان شهرستانی دیگر موردی است که محمدخانی به آن اشاره می‌کند: «درست است که به ناشران جدی توجه می‌کنیم اما اگر جوانی در شهرستانی رمان خوبی نوشت که ناشر گمنامی آن را منتشر کرد، به آن هم توجه می‌کنیم. چون باید دیده شود. این وظیفه هیات انتخاب است که با دیدن این جوان فضا را برای ادامه کارش فراهم کند. فقط که نباید آثار ناشران خوب را خرید.»

+


بازگشت