صفحه نخست > لینکستان (مطالب دیگران) / مطالب دیگران- چهره ها / چهره ها > منتظران را جان به لب آمد...

منتظران را جان به لب آمد...


2 فروردین 1391, 16:17. نويسنده: shams

چکیده:

 پایان سال 90 هم از راه رسید و هنوز پرونده هایی باز مانده اند. سرنوشت امام موسی صدر یکی از این پرونده ها بود که می شد با سقوط قذافی پایان یابد اما چنین نشد.

 

در میانه های سال نود بالاخره قیام پر خون مردم لیبی که تنه به تنه جنگ های داخلی هم می زد جواب داد و دیکتاتور عجیب و غریب لیبی سقوط کرد. این شاید مهم ترین سال برای هواداران و منتظران موسی الصدر بود که بارقه های امید و شادی دوباره در دلهاشان جرقه زد که با ساقط شدن حکومت قذافی بالاخره پرده از راز سرنوشت امام موسی صدر برداشته شود.

به گزارش «تابناک»، بی شک مرگ یک دیکتاتور آن هم به دست مردمی که سال ها زیر بار استبداد او رنج دیده اند شاید مرهمی باشد بر زخم های یک کشور اما از سوی دیگر این مرگ باعث بی پاسخ ماندن تمام رازهای زندگی او هم خواهد شد. مانند اتفاقی که برای قذافی رخ داد و گرچه مرگ او موجی از شادی را به مردم لیبی هدیه کرد اما باعث شد بسیاری از اسرار این دیکتاتور هم همچنان بی جواب باقی بماند و علامت سوال ها همچنان ادامه داشته باشد.

یکی از رازهای بزرگ زندگی حاکم دیوانه لیبی سرنوشت امام موسی صدر است. روحانی بزرگ عالم تشیع که در دهه شصت و هفتاد میلادی، دهه شکل گیری انقلاب های بزرگ جهانی به بسیج کردن جبهه بزرگی از جهان اسلام روی آورده بود و با کاریزمای خاص و قدرت مدیریت خود در حال تبدیل شدن به یک رهبر جهانی می شد. نام امام موسی صدر از 9 شهریور سال 57 – چند ماه قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران- با نام معمر قذافی پیوند خورده است و در تمام این سال ها نه قذافی حاضر به پاسخ گویی در این خصوص شده بود و نه تلاش های بین المللی که برای آزادی ایشان صورت گرفت توانست راه به جایی ببرد. تلاش های که به مدیریت خانواده صدر در حال پیگیری بود و هر از گاهی دولت های ایران و لبنان هم اقداماتی را صورت می داند.

اما پس از مرگ قذافی در 28 مهر ماه امسال کاخ ها و زندان های بزرگ او به تسخیر مردم در آمد و کم کم آنانی که سال های سال در زندان ها اسیر بودند آزاد شدند. علاقه مندان امام موسی صدر چه در ایران، چه در لبنان و چه در لیبی هر لحظه منتظر شنیدین خبر آزادی موسی الصدر از یکی از زندان های مخوف قذافی بودند ولی هر روز که پیش تر می رفتیم این امید کم رنگ تر می شد تا اینکه سرانجام تا پایان سال نود همچنان خبری از موسای ربوده شده ما نشد.


در این ماه ها روز نبود که خبری مبنی بر شهادت یا زنده بودن امام موسی صدر منتشر نشود، اتفاقی که سرانجام خانواده صدر را مجبور به واکنش کرد و آنها در نشست رونمايي از «گفتارهاي تفسيري» امام موسي صدر از رسانه‌ها خواستند در گزينش اخبار خود مبني بر شهادت و يا حيات امام موسي صدر دقت بيش‌تري داشته باشند.

حتی سفر دی ماه پسر امام موسی صدر به لیبی هم که به همراه چند تن از اعضای بلند پایه امل صورت گرفت نتیجه بخش نبود و همچنان هیچ خبر موثقی از سرنوشت ایشان در دست نیست.

آیا امام موسی هنوز زنده است؟

امام موسی صدر اکنون هشتاد و چهار سال سن دارد و هشتاد چهار سال چندان زیاد نیست که بتوان به طور یقین خبر از فوت ایشان داد. آنچه مسلم است به دلیل شرایط سخت اطلاعاتی و امنیتی دستگاه اطلاعات قذافی تا کنون هیچ دلیل مشخصی بر زنده بودن یا مرگ ایشان وجود ندارد و همین نبودن هیچ گونه مدرک متقنی علاقه مندان ایشان را بر ان داشته تا همچنان چشم به راه بازگشت او باشند. با توجه به اطلاعات و تحبار منتشره از گوشه و کنار و اظهار نظر های مختلف در زمینه سرنوشت امام موسی دو روایت وجود دارد. ابتدا اینکه ایشان در همان روزهای نخست ربوده شدن به دست قذافی به شهادت رسیده است. این روایت ها بیان می کند که در همان روزهای نخست ربوده شدن میان امام موسی و قذافی درگیری لفظی در می گیرد و همان درگیری منجر به شهادت او از سوی قذافی می شود. این اخبار خبر دقیقی از محل دفن ایشان بییان نمی کنند و برخی می گویند که جسد امام به آب انداخته شده، برخی صحرای سبها را محل دفن ایشان می دانند و برخی هم حومه طرابلس را. ولی روایت دوم که بیشتر از سوی برخی زندانیان مطرح می شود خبر از زندانی شدن ایشان در یکی از زندان ها دارد که با توجه به سن و سال امام و اینکه تا کنون از هیچ زندانی اثری از امام موسی پیدا نشده احتمال مرگ او در زندان وجود دارد. اما نکته در این است که هیچ یک از این روایت های چندان موثق نیست و چون هیچ مدرکی دال بر شهادت یا محل تدفین امام وجود ندارد بنا بر این جستجو ها همچنان ادامه دارد. موضوعی که واکنش وزارت خارجه ایران را هم به همراه داشته است و حسین امیرعبداللهیان در پاسخ به پرسشی درباره سرنوشت امام موسی صدر و خبر مندرج در یک نشریه لبنانی مبنی بر شهادت ایشان افزود: بر اساس اطلاعات موجود امام صدر در کشور لیبی به سر می برده و تاکنون هیچ مدرک موثقی مبنی بر شهادت وی ارائه نشده است.

چه کسانی خبر شهادت امام را تایید کرده اند؟

تا کنون عبدالسلام جلود مرد شماره دو و جانشين معمر قذافي در شوراي فرماندهي انقلاب ليبي در زمان ربوده شدن امام موسی صدر، سیف الاسلام قذافی فرزند معمر و مرد شماره دو این سال های لیبی، احمد رمضان از معتمدان نزديك امنيتي معمر قذافي، حسنی مبارک دیکتاتور مخلوع مصر و تنی چند از اعضای شورای انتقالی لیبی خبر شهادت امام موسی صدر را تایید کرده اند. ولی حقیقت این است که تا کنون هیچ روایت معتبری از مرگ ایشان ارائه نکرده اند و و بنا به شواهد و یا با توجه به گذشت سال های متمادی می گویند ایشان به شهادت رسیده اند. با این حال همچنان خانواده امام موسی صدر با امید فراوان به تلاش خستگی ناپذیر خود برای یافتن خبری از سرنوشت ایشان ادامه می دهد.

آیا عملکرد دولت ها در پیگیری سرنوشت ایشان موثر بود؟

به نظر می رسد ماجرای پیگیری سرنوشت امام موسی صدر در طی این سال ها به موضوعی روزمره برای دولت مردان تبدیل شده و اگر نبود مداومت خانوده ایشان طی این سال ها ای بسا همین مقدار را هم انجام نمی دادند. اما با توجه به سقوط دولت قذافی انتظار می رفت دولت هیات ویژه ای را برای پیگری سرنوشت ایشان تشکیل دهد که با حضور در همان روزهای نخست در لیبی به پیگیری سفت و سخت سرنوشت ایشان بپردازند.

به هر حال و با تمام این احوال و با گذشت سی و سه سال از ربوده شدن و بی خبری از سرنوشت ایشان امید و شوری که در میان خانواده و علاقه مندان ایشان برای بازگشتشان وجود دارد ما را همچنان امید وار می کند.

نوروز 91 می توانست نوروزی باشد که خانوده امام موسی و همه علاقه مندان ایشان در کنار ایشان جشن سال نو را گرامی دارند ولی این اتفاق رخ نداد. به امید اینکه سال دیگر این انتظار به پایان برسد.

 

منبع:تابناک 


بازگشت