تازه های کتاب
تازه های انتشارات کتاب ناب
بایسته های فرهنگ
سازمان های فرهنگی
- برگزیدگان و شایستگان تقدیر جایزه کتاب سال
- آغاز زمستانه کتاب از 9 اسفندماه
- برگزاری اختتامیه جایزه کتاب سال 2 اسفند
- انتشار «حکیم پارسا»
- افتتاح سرای فرهنگ و قرآن آیت الله هاشمی رفسنجانی در قم
- همه ناشران در نمایشگاه مجازی امکان حضور دارند
- انتصاب مدیران کل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی و دفتر مطالعات و برنامهریزی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
مسائل نظری
حوزه علمیه
دانشگاه
- طب اسلامی عنوانی برگرفته از میراث روایی و یا اصطلاحی تازه
- بحران کرونا و کشمکش های علم و دین
- فتوای معیار در تدوین قانون
- استاد سید احمد مددی: رساله ذهبیه با ساده لوحی وارد اسانید شیعه شد
- برابری دیه زن و مرد؛ منابع تأمین مابهالتفاوت و دلایل مشروعیت
- شورای نگهبان میتواند وارد عرصه نظامسازی شود
- راهبردهای پیشبردِ تشیع
- رتبهبندی علمی دانشگاهها، پژوهشگاهها و مؤسسات آموزش عالی وابسته به حوزه علمیه قم
- انتصاب ریاست نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها
- ۱۳ دانشگاه ایرانی در جمع هزار دانشگاه برتر دنیا
- ضرورت پردازش دادههای علمی و کتابخانهای
- دکتر محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شد
- کنگره بین المللی توسعه و تعالی علوم بر پایه عقلانیت وحیانی با تکیه بر اندیشه های آیت الله جوادی آملی
- معلمی خلیق و پرتلاش، به یاد مرحوم دکترمحمدکاظم خواجوایان، سیدمحمدکاظم شمس
علمی آموزشی
علمی پژوهشی
هنر
- شیوه استنباط فقهی آیتالله بروجردی
- امام خمینی (ره) به هیچ وجه مباحث فلسفی را داخل فقه نمیکرد
- بحران کرونا و کشمکش های علم و دین
- آثار منفی تعطیل کردن تفکر فلسفی
- دانشگاه باید به دانشگاه مهارت محور تبدیل شود
- سعی کردیم هرگز از دولتها کمکی نگیریم
- حاکمیت نگاههای مردانه در برنامهریزی برای حوزههای علمیه خواهران
اخبار و مسائل کتاب
نقد و معرفی کتاب
-
برگزیدگان و شایستگان تقدیر جایزه کتاب سال
-
نگاهی به نشر آثار شیعی
-
انتصاب مدیران کل دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی و دفتر مطالعات و برنامهریزی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
-
تمدید مهلت ارسال اثر به نوزدهمین جشنواره کتاب و رسانه
-
وزارت آموزش و پرورش به منتقدان تغییر برخی کتابهای درسی پاسخ داد
-
آغاز فعالیت رسمی موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران
-
نمایشگاه کتاب تهران در سال جاری برگزار نخواهد شد
اقتصاد
اجتماعی
-
طرح اصلاح قیمت بنزین می توانست بهتر از این اجرا شود
-
خواستار استمرار معافیت مالیاتی اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه هستیم
-
در عرصه جنگ اقتصادی، به طور قاطع دشمن را عقب می زنیم
-
دولت خسته نیست
-
فعالیت 11 هزار و ۹۰۰ رسانه دارای مجوز در کشور
-
افرادی که نفوذ پیدا می کنند داغترین شعارهای حاکمیتی را میدهند
-
قوه مجریه میاندار و عهده دار وظیفه سنگین اداره کشور است
تاریخ انتشار: 1390-11-09 - 16:47
مجتبی رحماندوست، نویسنده و مشاور سابق رئیسجمهور در امور ایثارگران:تقلید محض از مبانی داستاننویسی غرب؛ مانع جدی در نوآوری ادبیات دینی
چکیده: یکی از آسیبهای موجود در حوزه ادبیات دینی و آئینی را تقلید از مبانی داستاننویسی غرب دانست و تصریح کرد: در سالهای اخیر، تقلید محض از مبانی داستاننویسی غرب، راه را برای خلاقیت در حوزه […]
چکیده:
یکی از آسیبهای موجود در حوزه ادبیات دینی و آئینی را تقلید از مبانی داستاننویسی غرب دانست و تصریح کرد: در سالهای اخیر، تقلید محض از مبانی داستاننویسی غرب، راه را برای خلاقیت در حوزه ادبیات دینی و آئینی بست.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی مجمع ناشران انقلاب اسلامی "منا نشر" مجتبی رحماندوست، نویسنده و مشاور سابق رئیسجمهور در امور ایثارگران، در گفتوگو با خبرگزاری قرآنی ایران(ایکنا)، با اشاره به نقد ادبیات دفاع مقدس و اینکه نقدها و بررسیهای انجام شده در این حوزه نیازمند بازبینی و بررسی است، گفت: نقدهای متعددی در حوزه ادبیات دفاع مقدس و آئینی از سوی منتقدان و داستاننویسان انجام میشود که بسیاری از این آراء نقد، به دلیل خالی نبودن از آسیب و مشکل، نیازمند بررسی و بازبینی است تا این اقدام، زمینه رفع نواقص را فراهم کند.
وی داستان را نتیجه تلاش چهار قرن تلاش غربیها دانست و افزود: آنچه که در صد سال اخیر در کشور ما به عنوان داستان مطرح شده و در حال رشد و پویایی است، نتیجه تلاش غرب و داستاننویسان و نظریهپردازان آنها برای شکل بخشیدن به نوع ادبی آثار به نام داستان است. تمام اصولی که ما هماکنون در داستاننویسی پیروی میکنیم، تقلیدی از آنچه غرب در عرصه داستاننویسی ارائه داده است به شمار میرود.
نویسنده «اشک فولاد»، یکی از آسیبهای جدی در عرصه داستاننویسی دفاع مقدس و آئینی را تقلید صرف از این اصول دانست و عنوان کرد: عدهای از داستاننویسان فکر میکنند که این اصول و مبانی داستاننویسی، اصول لایتغیر است و نمیتوان از آن عدول کرد. این دسته از نویسندگان، مبانی نظری ادبیات داستانی معاصر را وحی منزل میدانند و از تعاریف موجود تخطی نمیکنند. در نظر آنها، تخلف از این مبانی، آشنا نبودن به داستاننویسی و نظریههای ادبی است و در نهایت به نفی داستاننویس منجر میشود.
رحماندوست تصریح کرد: این در حالی است که برخی از مبانی تعریف شده، کارکرد مناسبی در داستانهای دینی و آئینی ما ندارند و لازم است که وقتی به دنیای شرق، با وجود فرهنگ متفاوت و اخلاقمداری در این کشورها وارد میشود، تغییر کند و بومیسازی شود. بسیاری از مفاهیم موجود در داستانهای آئینی و دینی نمیتواند در قالبهای تعیین شده به مخاطب ارائه شود؛ از این رو نویسندگان باید به خود این اجازه را بدهند که در این فضا طرحی نو دراندازند و نوآوری کنند.
وی بر آگاهی داستاننویسان از مبانی داستاننویسی تأکید کرد و یادآور شد: متأسفانه برخی از نقدها با تخطئه و تمسخر کردن نویسندگان همراه است که این نوع نگاه به روند داستاننویسی و ادبیات متعهد ما آسیب میرساند.
این داستاننویس، درباره ضعف ادبیات و نظریهپردازی در سالهای اخیر، ادامه داد: بعد از انقلاب، ادبیات نیز همانند دیگر سطوح جامعه با وقایع مختلفی چون جنگ و حوادث داخلی و خارجی متعددی روبرو بود؛ از این رو، فرصت کافی برای نظریهپردازی وجود نداشت. اما در رابطه با ادبیات باید گفت که نسل جدید با نگاه نو وارد این عرصه شده و آثار متعددی با ساختار و محتوای جدیدی خلق شده است.
وی تأکید کرد: در حال حاضر شاهد رونق در پژوهشهای هنری و ادبیات و رویکرد پژوهشگران به سمت ارائه نظریههای ادبی و هنری مبتنی بر آراء اسلامی هستیم.
رحماندوست راهاندازی کرسیهای نظریهپردازی در حوزههای مختلف به ویژه ادبیات داستانی را از جمله اقدامات مثبت در سالهای اخیر دانست و عنوان کرد: از جمله اقدامات مثبت در حوزه ادبی و دیگر پژوهشها، راهاندازی کرسیهای نظریهپردازی است که رهبر معظم انقلاب با وجود مشغلههای ذهنی بسیار، در این راستا پیشتاز هستند. شاید در سالهای گذشته و در حوزههای مختلف از سوی مؤلفان و پژوهشگران، نظریههای مختلفی ارائه شده باشد، اما به دلیل عدم برنامهریزی و نداشتن طرح، بسیاری از این نظریهها هدر میرفت. آنچه که در این حوزه بسیار اهمیت دارد، برنامهریزی و بهره بردن از استادان مجرب است تا نظریهها شناسایی و آراء ضعیف، کنار رانده شود.
مؤلف «مفقود سوم»، به دیگر آسیبهای این حوزه اشاره کرد و افزود: برخی از منتقدان پا را از این فراتر نهاده و بدون التزام به مبانی نقد غربی و شرقی، آثار را بر اساس نظریات شخصی خود و سلایق گروهی و سیاسی بررسی میکنند. بررسی آثار بر مبنای نظریههای غربی و میل شخصی، دو روی یک سکه هستند و هر دو تیشه به ریشه ادبیات ما میزنند.
رحماندوست در پایان آموزش مبانی نقد به دور از آسیبهای بیان شده را تنها راه رشد نقد ادبی در کشور دانست و تأکید کرد: باید مبانی نقد را مبتنی بر آثار دینی و آئینی تعریف کرد و سپس با استفاده از استادانی که از امتحان در این حوزه سربلند بیرون آمدهاند، به داستاننویسان و دانشجویان ادبیات آموزش داد.
منبع: منا
مطالب مشابه
- مجتبی رحماندوست:پست مشاور امور ایثارگران رئیس جمهور،در دولت خاتمی تشکیل ودر دولت احمدی نژاد حذف شد.
- مجتبي رحماندوست بر اساس مشاهدات خود در طول فعاليت در سمتهاي مشاور رييس جمهور در امور ايثارگران و دبيري جمعيت دفاع از ملت فلسطين، مجموعه داستان كوتاه «اشك فولاد» را نوشته است كه بنياد حفظ آثار و نشر ارزشهاي دفاعمقدس آن را به چاپ ميرساند.
- داستانهای قرآنی رحماندوست به چاپ چهارم رسید
- رحماندوست:حضور کشورهای غیرعرب در همایش ادبیات مقاومت، بیداری و انقلاب
- رونمایی از «زیر و بم داستان»